Waarderingssysteem voor Vinyl

Ons waarderingssysteem voor vinyl en hoesje vind je terug door op het vinyl van je keuze te klikken. Onder de foto vind je ‘extra informatie’ waar condition (staat vinyl) en sleeve condition (staat hoesje) aangegeven wordt.

Het meest gebruikte waarderingssysteem voor vinyl is de Goldmine Standard. Wij werken dan ook volgens dit systeem. Het systeem kent 6 klassen: M (mint), NM (near mint), VG+ (very good plus), VG (very good), G/G+ (good/good plus), F/P (fair, poor) en Generic.

Mint (M)

Vinyl en hoes in Mint-staat is een nieuw vinyl in de originele seal (indien in seal geleverd), zonder enige beschadigingen. Gebruikt vinyl  (ook al heeft hij maar een paar seconden op de draaitafel gelegen) mag dan ook nooit als MINT worden omschreven. Wij waarderen alleen maar MINT als we 100% zeker weten dat ze nog nooit gedraaid zijn.

Near Mint (NM)

Near Mint vinyl en hoesje lijken alsof het nieuw is alleen weten we het niet zeker. Een hogere waardering kan tweede hands vinyl nooit krijgen. Vertaalt uit het Engels betekend het ‘een bijna perfecte plaat’. Near Mint vinyl glanst nog mooi en heeft geen beschadigingen of andere gebruikssporen.

NM vinyl glanst en heeft geen waarneembare beschadigingen ongeacht hoe oud het vinyl is. Bij het afspelen mag er geen ruis of ander bijgeluid waarneembaar zijn.

NM hoezen zien er uit als nieuw. Ze hebben geen vouwen, stickers, gespleten randen, beschadigde hoeken, …

Very Good Plus (VG+)

Dit wil zeggen dat het op enkele punten na een bijna perfecte plaat is. De kwaliteit van het geluid doet meestal niet onder voor een NM plaat. Misschien een enkel tikje daar gelaten.

VG+ vinyl kan dus lichte haarlijntjes hebben of lichte vegen. Ook kan het vinyl iets van zijn glans verloren hebben of beetje krom zijn. Toch mag dit de kwaliteit van het geluid nauwelijks beïnvloeden.

VG+ hoezen hebben lichte gebruikssporen. Dit kunnen sporen van een sticker zijn, lichte ringwear of licht afgesleten randen. Er mag ook een gat in geperforeerd zijn (dit werd tenslotte vaak gedaan bij import waardoor het soms zelfs niet mogelijk is om een hoes zonder geperforeerd gat te vinden). De hoes mag niet alle gebruikssporen tegelijk hebben. Een handtekening van de band of bandleden mag wel.

Very Good (VG)

Very Good vinyl heeft de imperfecties van VG+ vinyl maar dan meerdere tegelijk of in sterkere mate. Dit kan je vaak ook merken aan de prijs. De waarde is 25% van NM vinyl. Vaak is dit een goed alternatief bij prijzige uitgaves of lastig te vinden vinyl. Of wanneer je het niet erg vindt dat er gekraak hoorbaar is. Ook dat heeft soms zijn charmes.

VG vinyl kunnen minder glanzend zijn, ze hebben meer haarlijnen of krasjes die je met je vingernagel kunt voelen. Je hoort ruis of achtergrond geluid maar ze mogen de muziek niet overstemmen. Krasjes kunnen een tikkend geluid geven. De plaat zal niet overslaan of verspringen.

VG hoezen hebben veel gebruikerssporen zoals sterk zichtbare ringwear, vouwen, beschadigde  hoeken en ‘seam splits’. Er kan ook op de hoezen geschreven zijn, er zijn stickers aanwezig of stempels .

Good (G) en Good Plus (G+)

Dit vinyl is 15% waard van NM. G of G+ is enkel interessant als het moeilijk vindbaar vinyl is. Enkel in dit geval verkopen we G/G+ vinyl.

G/G+ vinyl heeft veel bijgeluid. Het kan de muziek overstemmen of is constant aanwezig.  Meestal wordt dit vinyl gekocht enkel voor de verzamelwaarde of als een uitstekend exemplaar onbetaalbaar blijkt. Het vinyl dat wij verkopen slaat niet over tenzij duidelijk aangegeven.

G/G+ hoes is zwaar beschadigd. Denk hierbij aan loszittende randen, stukken hoes die los gekomen zijn door het verwijderen van stickers, scheuren, stickers, stempels, tape, …

Poor (P) en Fair (F)
Poor (P) en Fair (F) hebben nog maar een waarde van 0 tot maximaal 5% van NM. Het meeste vinyl wordt weggegooid of voor hobby doeleinden gebruikt.

P/F vinyl verkopen we enkel nog als er geen exemplaar te vinden is. Het wordt enkel nog gekocht voor de verzameling maar zeker niet meer om te spelen. Je wilt het tenslotte je naald niet aandoen om het alsnog te beluisteren.

P/F hoesjes hangen vaak nog met de randen aan elkaar maar dat is dan al veel gezegd. Hele delen missen. Deze hoesjes verkopen we alsnog omdat het soms om zeldzame exemplaren gaat of de verzamelaar liever een slechte fotohoes heeft dan helemaal geen hoes.

Generic

Generic wordt enkel gebruikt voor het waarderen van hoesjes. Het wil niet meer zeggen dan dat er geen fotohoes aanwezig is. Dit zie je vaak bij US of UK uitgaves waarbij het standaard met een algemene hoes van de uitgever werd verkocht. Ook kan het zijn dat de fotohoes verloren is en er een standaard wit hoesje omheen zit.